Home | Mail | Disclaimer

De verlosser

Vraag een fiscalist om een minder positief aspect van zijn vak te noemen en u loopt grote kans dat het woord ‘vakliteratuur’ valt. Als geen ander vak is de fiscaliteit aan voortdurende verandering onderhevig. Wekelijks, nee: dagelijks, wordt de fiscale wereld overspoeld met weer een nieuwe lading rechterlijke uitspraken, wetsvoorstellen, beleidsbesluiten en wat al niet meer. Zelfs als je van je vak houdt, word je er wel eens moedeloos van. Maar gelukkig is al die vakstudie voortaan niet meer nodig. Sinds kort bemoeit Johan Cruyff zich namelijk met belastingen. Op 10 oktober schreef hij een boze column omdat de fiscus 8% schenkingsrecht wil innen over de zogeheten Cruyff Courts. Trapveldjes voor de kansarme jeugd dus en vandaar dat nummer 14 besloot om de bal keihard in de Haagse porseleinkast te poeieren.
Nu moet u weten dat er over deze problematiek al jaren op hoog niveau wordt gedelibereerd. Een heuse adviescommissie heeft hierover zelfs een doorwrocht rapport gepubliceerd. Het hooggeleerde advies luidde dat goede doelen voortaan niet meer belast zouden moeten worden voor schenkingen en erfenissen. Dat voorstel ging staatssecretaris Joop Wijn van Financiën te ver. Het tarief werd iets verlaagd – van 11 naar 8% - maar helemaal afschaffen bleek niet haalbaar. “Dat kost 55 miljoen euro en die hebben we niet,” meldde de bewindsman kort geleden nog.
Gelet op deze voorgeschiedenis leek het pleidooi van Cruyff weinig kansrijk. Wat schetst vervolgens mijn verbazing toen ik Wijn afgelopen dinsdag nota bene bij Barend en Van Dorp doodleuk hoorde aankondigen dat het schenkingsrecht voor goede doelen volledig zal worden afgeschaft. Nu Cruyff zich ermee bemoeit, kan het ineens wel! Sterker nog, het kost nu nog maar 40 miljoen euro. En dat bedragje was snel gevonden: de kansspelbelasting gaat van 25 naar 30%. Of, zoals Joop Wijn het fijntjes uitdrukte: “We verhogen de belasting op gokwinsten een klein beetje. We halen het geld dus terug bij mensen die toch al winst hebben gemaakt.” Een sterker staaltje van politiek opportunisme heb ik zelden mogen aanschouwen!
Maar goed, u hoort mij niet klagen. Ik heb al mijn fiscale abonnementen opgezegd en kijk geen vakblad meer in. In plaats daarvan kijk ik iedere avond naar BvD en blijf zo beter dan ooit op de hoogte van de actuele fiscale ontwikkelingen. Voor de zekerheid pik ik Jensen! ook mee, want stel dat de excellentie dáár te gast is en de invoering van een nieuwe fiscale faciliteit aankondigt. En verder zorg ik natuurlijk dat ik geen column van JC meer mis. Ben ik toch mooi verlost van die stapel vakliteratuur.
Nu zijn er meer mensen die verstand menen te hebben van belastingen. De media berichtten onlangs dat bij verervingen naar bijvoorbeeld neven en nichten steeds vaker successierecht wordt bespaard door hier een goed doel tussen te schuiven. Een volstrekt legale constructie, waaraan niets geheimzinnigs is en die al sinds jaar en dag in de fiscale handboeken staat vermeld. Een inwoner uit Kaatsheuvel waarschuwde echter in een ingezonden brief in deze krant dat “de belastingdienst hiermee echt niet akkoord zal gaan.” Ik moet deze beste man toch echt aanraden om zich niet meer met belastingen bezig te houden. Dat moet hij overlaten aan hunnie wie er verstand van hebben. Juist, aan Johan Cruyff dus.


actueel | over de beer | onze diensten

vacatures | publicaties | contact